ВЕЛИКИТЕ НЕЩА СА ПРОСТИ – ОТКРИЙ ГИ С РЕЙКИ! Bulgarien Bulgarien Turkish

ДУХОВНО ПЪТУВАНЕ ДО ИНДИЯ

ПРОГРАМА ЗА ИНДИЯ – ФЕВРУАРИ – МАРТ 2010

Обща снимка на групата

Среща със Садху Махараджа - бившият цар на град Мунгир

Празникът на слоновете

 

Ришикеш, Хималаите, река Ганг

Ришикеш

 

р р

река Ганг

Пред храма на Бог Брама

 

р р
Индийка ме благославя
Невероятно преживяване

 

р р
Агра - Тадж Махал

ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ИНДИЯ – ДУХОВНО ПЪТУВАНЕ /14.02 – 9.03.2010/

От Северна /Делхи/ до Южна /Бомбай/

Духовността при индийците е на първо място.  Хората почитат боговете, които помагат при различни проблеми. Те благодарят и обожествяват това, което имат. Без да гледат другите какво притежават. Всеизвестно е, че се делят на касти. Богатият притежава палати, дворци. Другите, бедните, или тези, които са от различни области или села, не завиждат и не претендират за имането на богатите.  Ние, българите, можем да се поучим от индийците в труд, смирение и вяра. При тях тези качества са заложени, благодарение на които многобройният народ оцелява. Живеят скромно и спокойно. Всеки се труди за прехраната си.
Пътувахме със самолети, джипове, влакове, леки автомобили, качвахме се и на слонове.
В Джайпур /Розовия град – така се нарича, защото всички сгради са боядисани в розово/ попаднахме с приятелка в магазин за скъпоценни камъни – рубини, сапфири и др. Магазинерът излезе за да разваля пари и ни остави сами. А ние се притеснихме от този факт. Какво доверие!
Посетихме и много храмове, но най-вече ме впечатли „Ашрама на Сай Баба” в Путапарти. Той беше основната ми цел на пътуването до Индия, в тази необятна страна, изпълнена със слънце, положителна енергия и цветя. Всичко пред очите ми още свети чрез цветовете на дъгата, чрез естествените материи на дрехите им и скъпоценните камъни. Всичко истинско и естествено: храна и облекло, отношение, внимание, любезност.
Путапарти, градът на Сай Баба, се намира на три часа път с кола  от Бомбай. Преди пет години бях чела книга за Сай Баба и знаех как се стига до селището, където той се е родил и където се намира неговият храм. Родното му място е обозначено с плоча и четири камъка отстрани. До него е изграден храм със статуя на Буда. Монах, облечен до кръста с преметнат червен шал през рамо и украсен с три реда гердани от едри Рудракши, служи доброволно всеки ден в този храм. Там извърших ритуал, състоящ се от определени движения и стъпки, изричайки думи и желания, които искаш да се сбъднат. След това се носи на монаха кокосов орех и гирлянд от свежи цветя, купени от жените, които ги нижат пред храма и продават от големи кошници. Той чупи ореха и повтаря имената, които си му казал. Този ритуал ти действа пречистващо и облекчаващо.
В събота вечер, преди нашето отпътуване от Путапарти, Сай Баба не излезе, но почувствах как се докосна до мен. Слушахме Баджаните или техните мантри, които пееха неговите ученици и студенти, облечени в бяло...
Една седмица след като се върнах от Индия, сънувах Сай Баба. Гледам тълпа от народ и се стремя да я пробия, но тя сама почна да се отваря; като стигнах до първата редица хората си пуснаха ръцете и ми направиха път, втората редица също ми направи път да мина, третата верига от хора сама се разпръсна и пред себе си видях мургав едър човек с червена роба и голяма буйна коса. Сай Баба. Веднага поисках да го снимам, но той не ми позволи После вдигна ръка и я положи на главата ми с благословия и се отдалечи в съня. Изрече думи, свързани с предстоящата ми работа. Събудих се веднага  радостна, че макар в съня си, съм установила контакт и той ме е благословил!

 

р
В Путапарти
Пред ашрама на Сай Баба в Путапарти

 

р р
Пред ашрама на Сай Баба в Путапарти

Пред болницата на Сай Баба, близо до Путапарти

 

р р
Пред вратата на ашрама на Сай Баба Храм в Индия

 

р р

Водопад в Хималаите

Среща с мънки

 

р р

Божеството Ганеша

Европейски ресторант в Путапарти

 

р р

Пред храм в Индия

На пазар

р

Пред Рикша с камила